Ik wil mijn geld teruggeven aan de samenleving

Ruben van Zwieten – Financieele Dagblad, 30 januari 2016

Met één idee en één bedrijf werd hij de rijkste man van Nederland. Frits Goldschmeding creëerde met uitzendbureau Randstad een compleet nieuwe bedrijfstak, die niet meer is weg te denken uit onze economische realiteit. Een man met consistente opvattingen over ondernemerschap, over leven en samenleven. Na 56 jaar ondernemen wil hij zijn levensfilosofie graag doorgeven door middel van de Goldschmeding Foundation.

Ik wil mijn geld teruggeven aan de samenleving

‘Het geld is niet van mij’, zegt hij. ‘Ik wil het teruggeven aan de samenleving.’

(…)

En als iemand jou vraagt in één woord te zeggen waarom jij het doet, zeg je: ‘Agapè’! Voor een buitenstaander klinkt het mogelijk als een naam uit Lord of the Rings. Is het niet een Grieks woord voor de allesomvattende liefde?

‘Ja! Het betekent voor mij de ontvankelijkheid voor onbegrensde, onvoorwaardelijke en belangeloze liefde. Deze liefde begint bij de ander en komt van buitenaf op mij toe. Het antwoord op deze liefde betekent het centraal stellen van de ander en het gericht zijn op het beste voor de ander zonder jezelf daarbij te verliezen. Door het streven naar simultane behartiging van alle aspecten van alle belangen van alle betrokkenen kun je concreet gestalte geven aan dit eeuwenoude Bijbelse begrip. Daar wil ik de mensheid graag aan houden.’